ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ - Η ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος & Θεραπεία
(αίτια, συμπτώματα, θεραπεία) - Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική


Ektinassomenos Daktylos

Τι είναι ο Εκτινασσόμενος Δάκτυλος;

Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τους τένοντες στα δάχτυλα ή τον αντίχειρα.
Όταν ένας τένοντας έχει παχυνθεί, τότε υπάρχει μεγάλη αντίσταση ή και block σε αυτή την μετακίνηση με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την αναπήδηση στην ομαλή κίνηση του δακτύλου, την οποία αντιλαμβανόμαστε σαν το πάτημα μιας σκανδάλης.

ΑΙΤΙΑ
Η αιτία του εκτινασσόμενου δακτύλου είναι συνήθως άγνωστη. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που εκθέτουν  τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη του.

 • Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι πιο συχνός στις γυναίκες από τους άνδρες.
 • Συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που είναι μεταξύ της ηλικίας των 40 έως 60
  ετών.
 • Είναι πιο συχνός σε άτομα με συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα, όπως
  ο σακχαρώδης διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 • Μπορεί να συμβεί μετά από τις δραστηριότητες που επηρεάζουν αρνητικά το χέρι

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως χωρίς κάποιο τραυματισμό, αν και μπορούν να εμφανιστούν μετά από μια περίοδο βαριάς χρήσης των χεριών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εμφάνιση μίας μικρής μάζας στην παλάμη
 • Οίδημα
 • Αίσθηση αντίστασης ή αναπήδησης στο δάχτυλο ή τον αντίχειρά
 • Πόνος κατά την κάμψη ή έκταση δακτύλων ή αντίχειρα
 • Δυσκαμψία και δυσκολία κατά την διάρκεια κίνησης δραγμού
 • Αίσθηση επιδείνωσης μετά από αδράνεια, όπως κατά την πρωινή έγερση
 • Αίσθηση χαλάρωσης των δακτύλων όσο κινούνται περισσότερο
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις της πάθησης, το δάχτυλο δεν μπορεί να ισιώσει,
  ακόμη και με βοήθεια.
 • Μερικές φορές, ένα ή περισσότερα δάχτυλα είναι επηρεασμένα

ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Τροποποίηση δραστηριοτήτων, μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, χρήση νάρθηκα, έγχυση στεροειδών ή αυξητικών παραγόντων (PRP) και ελάχιστα χειρουργική επέμβαση είναι οι θεραπείες που προτείνονται 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εάν το ιστορικό του ασθενούς δείχνει ότι μία συγκεκριμένη δραστηριότητα σχετίζεται με την έναρξη της πάθησης τότε η αποφυγή αυτής μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματη υποχώρηση της πάθησης.

Για τους ασθενείς που δεν έχουν αντένδειξη, όπως νεφρική νόσο ή πεπτικό έλκος, μη στεροειδή αντί-φλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να προστεθούν  σε ένα αρχικό θεραπευτικό σχήμα.

Η χρήση νάρθηκα είναι μια άλλη συντηρητική θεραπευτική επιλογή. Ο νάρθηκας τοποθετείται  για να κρατήσει το συμμετέχον δάχτυλο στις 10 ° έως 15 °κάμψης έχει εφαρμοστεί  με κάποια επιτυχία. Ο νάρθηκας φοριέται συνεχώς για ένα μέσο όρο 6 εβδομάδων. Σε σοβαρές περιπτώσεις της πάθησης, με τα συμπτώματα της περισσότερο από 6 μήνες διάρκεια και με τη εμπλοκή πολλών δακτύλων ή του αντίχειρα, ο νάρθηκας και η έγχυση κορτικοστεροειδών ή αυξητικών παραγόντων(PRP) από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν την πάθηση. Η χρήση νάρθηκα φαίνεται να είναι μια λογική επιλογή για ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε μία  έγχυση κορτικοστεροειδών ή αυξητικών παραγόντων(PRP).

Ektinassomenos Daktylos

Η έγχυση μακράς δράσης κορτικοστεροειδών είναι ο στυλοβάτης στην αρχική διαχείριση του συμπτωματικού εκτινασσόμενου δακτύλου. Η έγχυση πάνω στην θήκη του εμπλεκόμενου καμπτήρα τένοντα παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ποσοστό 60% - 92% των προσβεβλημένων δακτύλων με έως 3 εγχύσεις.

Η νατριούχος φωσφορική βηταμεθαζόνη είναι το στεροειδές επιλογής επειδή είναι υδατοδιαλυτή, δεν αφήνει κατάλοιπο στο έλυτρο του τένοντα, δεν είναι γνωστό να προκαλεί τενοντοελυτρίτιδα και προκαλεί λιγότερη νέκρωση του λίπους, εάν η ένεση τοποθετηθεί  στον ιστό γύρω από την θήκη του τένοντα.

H θεραπεία με έγχυση αυξητικών παραγόντων(PRP) προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για να επιταχυνθεί η επούλωση των τενόντων, των μυϊκών τραυματισμών και της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, με φυσικό τρόπο χωρίς να εμπεριέχει κινδύνους. Αποτελεί την κορωνίδα ενός καινούργιου κλάδου της ιατρικής, που ονομάζεται orthobiologics και βασίζεται στην ικανότητα του ανθρωπίνου οργανισμού να θεραπεύεται με δικά του αποκλειστικά μέσα.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η ανοιχτή απελευθέρωση της θήκης του πάσχοντα τένοντα έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου για περισσότερο από 100 χρόνια. Εκτελείται υπό τοπική αναισθησία έτσι η απελευθέρωση του τένοντα ελέγχεται διεγχειρητικά πριν από το κλείσιμο της μικρής τομής.

Γίνεται μία εγκάρσια μικρή τομή 1 cm στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού με μέριμνα για την προστασία του νευροαγγειακού δεματίου που βρίσκεται στην ωλένια πλευρά του ελύτρου του τένοντα. Η θήκη(έλυτρο) του τένοντα θα πρέπει να αποδεσμευτεί πλήρως για την αξιόπιστη επίλυση των συμπτωμάτων.

Γενικά μόνο περίδεση απαιτούνται μετά την επέμβαση. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική. Μέσα σε μία ώρα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αφού πρώτα λάβει οδηγίες για αντιβιοτική αγωγή για τις επόμενες 3 – 4 ημέρες. Τα δάκτυλα αρχίζουμε να τα κουνάμε από την πρώτη στιγμή. Η πρώτη αλλαγή γίνεται 2- 3 ημέρες αργότερα όπου και εφαρμόζεται μια πιο ελαφριά επίδεση. Τα ράμματα αφαιρούνται 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Στο διάστημα αυτό το χέρι δεν πρέπει να βραχεί αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας υγιεινή καθώς και στις καθημερινές μας μικροδουλειές. Στην δουλειά μας μπορούμε να επιστρέψουμε όταν θρέψει το χέρι συνήθως μετά από 2 ως 4 εβδομάδες ανάλογα με το επάγγελμα του ασθενούς.


Κλείστε online ραντεβού:

 • vriskodocto rgr
 • NowDoctor