ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ - Η ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

Ωλένια νευρίτιδα


Olenia Nevritida

Η  ωλένια νευρίτιδα συμβαίνει όταν το ωλένιο νεύρο παγιδεύεται, συμπιέζεται και  ερεθίζεται στην περιοχή του αγκώνα.
Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα του άνω άκρου. Διέρχεται μέσο του βραχιονίου πλέγματος στην μασχάλη προς τα κάτω στο χέρι, και μπορεί να παγιδευτεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος της πορεία του, όπως κάτω από την κλείδα ή στον καρπό. Η πιο κοινή θέση συμπίεσης του νεύρου βρίσκεται πίσω από το εσωτερικό μέρος του αγκώνα. Η παγίδευση και συμπίεση του στον αγκώνα ονομάζεται «ωλένια νευρίτιδα».

ΑΙΤΙΑ
Σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Το ωλένιο νεύρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο όταν  συμπιέζεται στην περιοχή του αγκώνα, γιατί διέρχεται μέσα από ένα στενό χώρο, με πολύ λίγο μαλακό ιστό για να το προστατεύει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να προκαλέσουν πίεση στο νεύρο στον αγκώνα:

 • Όταν λυγίζει ο αγκώνα, το ωλένιο νεύρο διατείνεται γύρω από τον έσω επικόνδυλο. Λόγω του ερεθισμού το λύγισμα του αγκώνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή κατ' επανάληψη κάμψη του αγκώνα μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τους αγκώνες τους σε κάμψη. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πίεσης του ωλένιου νεύρου και να αφύπνιση  τη νύχτα τον ασθενή.
 • Σε μερικούς ανθρώπους, το νεύρο γλιστρά από την θέση του πίσω από τον έσω επικόνδυλο όταν ο αγκώνας λυγίζει. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση μπρος και πίσω μπορεί να ερεθίσει το νεύρο.
 • Ακουμπώντας στο αγκώνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να ασκήσει πίεση στο νεύρο.
 • Οιδήματα στον αγκώνα μπορεί να συμπιέσουν το νεύρο.
 • Άμεση πλήξη στο εσωτερικό του αγκώνα μπορεί να προκαλέσει πόνο, αίσθηση ηλεκτροπληξίας και μούδιασμα στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να προκαλέσει έναν οξύ πόνο στο εσωτερικό του αγκώνα. Τα περισσότερα όμως συμπτώματα, συμβαίνουν  στο χέρι.

 • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο μικρό και παράμεσο δάχτυλο είναι συχνά
  συμπτώματα της παγίδευσης του ωλένιου νεύρου. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν. Συμβαίνουν πιο συχνά όταν ο αγκώνας κάμπτεται, όπως κατά την οδήγηση ή κρατώντας το τηλέφωνο. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα, επειδή τα δάχτυλά τους είναι μουδιασμένα.
 • Αίσθηση «πτώσης» των δύο δάχτυλων, ειδικά όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να κινηθούν τα δάχτυλά «απαγωγή-προσαγωγή» ή να συγκρατήσουν  αντικείμενα.
 • Αποδυνάμωση του δραγμού και δυσκολία στον συντονισμό των δακτύλων μπορεί να συμβεί. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε σοβαρές περιπτώσεις της συμπίεσης των νεύρου.
 • Η εγκατάσταση της ωλένιας νευρίτιδας για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφέρει απώλεια μυϊκής μάζας στο χέρι. Μόλις συμβεί αυτό, η μυϊκή ατροφία δεν μπορεί να αντιστραφεί. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε το γιατρό εάν
  τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή και λιγότερο σοβαρά, αλλά παρόντα για περισσότερο από 6 εβδομάδες.

Απλές ακτινογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση υποκείμενων ανατομικών ανωμαλιών όπως οστεόφυτα ή οστικά τεμάχια κατάγματος που μπορεί να είναι μια πηγή συμπίεσης.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει όγκους ή κύστεις που μπορεί να συμπιέζουν το ωλένιο νεύρο.

Ηλεκτροδιαγνωστικές εξετάσεις - μελέτη νευρικής αγωγιμότητας και ηλεκτρομυογράφημα - μπορούν να ελέγξουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου νεύρου.

ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η θεραπεία αυτής της  νευροπάθειας είναι η αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου. Παρ 'όλα αυτά, μια συντηρητική προσέγγιση εστιασμένη στην τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι επαρκής, δεδομένου ότι η συμπίεση μπορεί να είναι απότοκος  πράγματι κάποιας υπέρχρησης. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να βελτιωθούν  από μόνοι τους  ή να μάθουν να ανέχονται τα συμπτώματά τους (αν είναι ήπια).

Η χρήση νάρθηκα στον αγκώνα μπορεί να βελτιώσει την πίεση στο ωλένιο νεύρο, ειδικά αν συνδυαστεί με αποφυγή δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, αποφεύγοντας το ποδήλατο μειώνοντας δηλαδή την κάμψη του αγκώνα μπορεί να ανακουφίσει πλήρως την πίεση του ωλένιου νεύρου.

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με την συντηρητική θεραπεία, ενδείκνυται η χειρουργική αποσυμπίεση. Η  χειρουργική αποσυμπίεση είναι αποτελεσματική όταν υπάρχει ισχαιμία του νεύρου που προκαλείται από την πίεση (δηλαδή όταν η διάγνωση είναι σωστή) και το νεύρο δεν έχει αμετάκλητα καταστραφεί (και η διάγνωση είναι έγκαιρη).


Κλείστε online ραντεβού:

 • vriskodocto rgr
 • NowDoctor